PEOPLE PLEASER SYNDRÓM ALEBO SNAHA VYHOVIEŤ VŠETKÝM

people pleaser syndrom pomoc inym strach zo samoty

Ono to znie tak krásne a v detstve nás k tomu aj vedú. Buď ku všetkým milá, dobrá a láskavá. Pomáhaj, mysli aj na druhých a možno hlavne na druhých. No a v manželstve a mamičky samozrejme sa musia obetovať pre deti či manžela. Ok v istej miere všetko beriem, no sú medzi nami aj takí, ktorí si toto vzali za svoje životné motto a jednoducho a u nich vytvoril tzv. syndróm people pleasera. Človeka, ktorý sa snaží všetkým vyhovieť, zavďačiť a kladie potreby iných nad svoje vlastné. A to skutočne hranične a doslova nezdravo. 

People pleaser patrí aj medzi jedného z našich vnútorných sabotérov. Sú na to testy, podľa ktorých toto o sebe viete zistiť. Tuším sa volajú possitive intelligence, no v podcaste od Mama Gang o nich veľmi pekne hovorí kariérna koučka Federika Plesník. Nevzťahujú sa však iba na náš pracovný život, ale na náš život celkovo. 

Asi je vám jasné, že u mňa tento vnútorný sabotér je skutočne silný. Milujem pomáhať a najlepšia práca pre mňa je tá, ktorá má prínos pre ostatných. To je všetko ok avšak viem to prepáliť a skutočne som si dlho neuvedomovala, že moja snaha vyhovieť všetkým ide do extrému. Až kým sa u mňa nezačal hromadiť hnev, ktorý je vždy vcelku silný práve počas PMS. A asi viete, že vtedy sa nám vyplavuje všetko, čo v sebe dlho držíme. Ako súvisí hnev na seba s pomocou iným? Nuž tak, že pokiaľ pomáhame alebo robíme niečo pre niekoho aj vtedy, keď nechceme alebo je nám to vyslovene proti srsti, ideme proti sebe. 

PREČO SA TAKTO SPRÁVAM?

Každý takýto syndróm má aj svoj protipól. Je totiž dôvod, kvôli ktorému takto konáte. Príkladom môže byť zísaknie uznania, lásky od svojich najbližších či zabezpečiť kľud a pokojnú atmosféru doma. Typicky deti, ktoré všetko spravia a neodvrávajú túžia po láske alebo spravia čo po nich rodič chce len aby bol doma kľud. Takže motív je dôležitý a je skvelé sa spýtať samého seba – prečo to robím? A odpovedať si na to absolútne nekompromisne. Váš súkromný denník je na toto ideálny pomocník.

ČOHO SA NAJVIAC BOJÍM?

Je tu ešte tretia rovina a tou je spoznať svoj najväčší strach, ktorý sa spája s tým, keď sa napríklad postavíte za svoje potreby. Keď niečo odmietnete urobiť či už v práci alebo pre partnera z dôvodu, že je to ide absolútne proti vám alebo na to aktuálne nemáte energiu. Čoho sa najviac bojíte? Znova a opäť konáme pre niečo a zo strachu pred niečím. A keď si toto uvedomíte tak sa viete pohnúť a obrovský kus ďalej.

Sama som hľadala, aké múdre rady k tejto téme hádže internet a literatúra. A zvyčajne sú to veci, ktoré sú fajn, no len samotné nestačia. Vraj si máte stanoviť hranice, ozvať sa za seba, povedať čo potrebujete a asertívne odmietnuť spraviť niečo, čo skutočne robiť nechcete. Sú to fajn cvičenia, no kým nechápete, prečo sa takto správate a čoho sa najviac bojíte, príliš fungovať nebudú.

Tento syndróm za mňa najviac prejavuje nie pri neznámych ľuďoch z instagramu, ale práve voči tým najbližším. Prejavuje sa to pri ľuďoch, s ktorými žijeme v spoločnej domácnosti alebo pracujeme na spoločnom projekte. O to je to ťažšie pretože pri cudzích si tie hranice a všetky tie ostatné veci dokážeme nastaviť ľahšie, ale voči partnerovi, rodičom či kolegyni v práci to už ide ťažšie. S nimi sa totiž stretávame denne a vedieť sa tu prejaviť si vyžaduje aj riziko vystaviť sa dusivej atmosfére, neprijatiu a podobne. A práve preto je tak dôležité vedieť čo je to najhoršie, čo sa mi môže stať? Opustí ma partner? Budeme mať doma dusno? Nebude upratané pretože ma prestane baviť byť doma za slúžku? Vyhodia ma z práce lebo odmietnem ostať dlhšie alebo zatiahnuť šichtu za kolegyňu, ktorá si ide užívate na Bali? 

Ako ste na tom vy? Patríte do skupiny people pleaser ľudí? Dokážete s tým pracovať?

Odporúčné