Odísť zo vzťahu alebo v ňom ostať?

partnerske vztahy budovanie vztahov laska

To je dilema, ktorú aspoň raz v živote už riešil každý z nás. Nedávno som na túto tému natočila aj veľmi dobré YouTube video. Myslím, že naozaj stojí za to pozrieť si ho. Predsa len do článku sa všetko nezmestí. Téma partnerských vzťahov je, mám pocit, nevyčerpateľná. Ako som nedávno čítala v jednej knihe o zakladateľke kozmetickej značky Mary Kay – naše šťastie záleží do veľkej miery od toho, či máme svoj život s kým zdieľať. A s tým sa ja plne stotožňujem.

Sú ľudia, ktorí zo vzťahov permanentne utekajú. A to už pri prvom náznaku problému. Tu to skôr vidím na zranenie z opustenia. Mohlo sa sformovať tým, že vám zomrel rodič alebo sa vaši rodičia rozviedli. Tiež mohli byť rodičia emočne neprítomní. Ak viete o sebe, že opúšťanie je vaša téma tak oveľa viac pozorujte vzťah skôr ako ho ukončite. A skúste dať ľuďom šancu.

Sú však aj vo vzťahu momenty, kedy už to skrátka akoby ďalej nejde. Nevieme, či ten vzťah má ešte zmysel alebo to už treba zabaliť a ísť ako hovoria bratia Česi “vo dúm dál”. A je jedno, či ste vo vzťahu 2 mesiace alebo 2 roky. Čo teda odporúčam spraviť ešte prv ako to definitívne zabalíte?

OTVORENE SA O VZŤAHU POROZPRÁVAŤ A DAŤ AJ NÁVRHY AKO BY TO MOHLO BYŤ

Komunikácia je základom vzťahov – úplne všetkých. To si myslím už poznáme všetci. Píše sa to v každej knihe o vzťahoch a hovoria o tom všetci. Takže tento bod je nám všetkým asi jasný. Keď to však vo vzťahu ide z kopca je dôležité porozrpávať sa otvorene o tom, čo nám prekáža a čo potrebujeme zmeniť. Tu však pozor na to ako komunikujeme. Odporúčam hovoriť priamo, v 1. osobe a cez vlastné pocity. Neskĺznuť do obviňovania toho druhého. Predsa len berte do úvahy, že vo vzťahu medzi sebou komunikujú muž a žena a každý z nich komunikuje inak. Pre viac informácií si prečítajte aj nedávny článok, kde som zhrnula 5 tipov ako komunikovať s mužmi. Skôr ako spravíte akýkoľvek ďalší krok je potrebné aby druhá strana vedela, čo sa vám nepáči a čo potrebujete zmeniť.

SPRACOVAŤ SI TÉMY, KTORÉ NÁM VZŤAH UKAZUJE

Zrkadelnie a otváranie našich rán funguje v partnerských vzťahoch najlepšie. Vzťahmi totiž rastieme najrýchlejšie, oveľa rýchlejšie ako keď sa vo svojich témach vŕtame my samy. Koľkokrát ste si už povedali – ok všetko vyriešené, prišiel vzťah a to ste len pozerali čo všetko z vás ten vzťah vytiahol. Príkladom môže byť nespracovaná téma žiarlivosti. S ňou súvisí pocit nižšej hodnoty oproti napr. iným ženám. Tiež za tým môže byť snaha mať partnera a vzťah pod kontrolou. Majetníckosť a potreba vlastniť toho druhého či nedôvera. Ako vidíte z jednej témy – žiarlivosť tu máme hneď viaceré témy. A veru i keď to partner robí, nemusí to robiť úmyselne. Keď si tieto témy spracujete v sebe napríklad cez metódu vnútorného dieťaťa, ktorú robím na koučingoch s klientkami tak sa vaša realita zmení. Ako to nie je isté, ale zmení sa. Možno prestanete žiarliť, možno sa partner k vám tak prestane správať alebo si poviete, že toto už ďalej trpieť nebudete. Už to však nebude z trucu, ale z pocitu vyrovnanosti a vedomia si svojej hodnoty.

DAŤ ISTÝ ČAS NA REALIZÁCIU

No ok tak ja mám spracované a teraz by si to mal partner okamžite uvedomiť a prestať to robiť. Nuž žiaľ tak rýchlo sa realita nemení. Môže ale nemusí sa tak stať. Je dobré dopriať tomu druhému vo vzťahu istý čas. Môže to byť pokojne aj mesiac, no presnú dĺžku tejto prechodnej fázy nechám na vás. Ak ste vo vzťahu už rok tak je asi fér dať toho času partnerovi viac. Vždy však sledujte svoje pocity a pozorujte, čo sa deje v realite. Prv len pozorujte, až potom reagujte. Neodporúčam však čakať rok, to je už pridlhá doba na to, aby sa vzťah zmenil. A zase trpieť rok úplne zbytočne keď sa v realite nič nezmenilo a vzťah vám dlhodobo skôr škodí ako robí radosť nemá cenu.

Na záver len dodám to, čo prízvukujem veľmi často – vzťahy sú o pocitoch. Takže sledujte ako sa vo vzťahu cítite. Čo cítite zo strany partnera a chlapi zo strany partnerky. Taktiež sa nesnažte robiť z každého malého problému veľkú drámu. Pozorujte ako sa vo vzťahu cítite. Ideálne by sme sa mali cítiť vo vzťahu lepšie a šťastnejšie než keď sme vzťah nemali. Ak tomu tak nie je, ak nám ten partner dlhodobo spôsobuje skôr stres, neistotu a nešťastie tak je to asi jasné. Konečné rozhodnutie je však vždy vaša voľba a robte ho až vtedy, keď to tak cítite. Logiku by som pri vzťahoch príliš nesledovala. No pozor aj na pocit šialenej zaľúbenosti, ktorý rozhodovanie zatieňuje.

Čo si myslíte vy? Je lepšie vo vzťahu ostať alebo z neho odísť?

Odporúčné