O čom sú partnerské vzťahy naozaj?

Myslím, že základom zdravých partnerských vzťahov nie sú ani tak nejaké špecificiké poučky a šablóny. Tých nájdete na internete a v knihách mraky. Je toho toľko, že sa v tom fakt nedá vyznať. A čím viac si týchto “praktických rád” naštudujete, o to horšie pre vás. V každom vzťahu už budete mať v hlave pomyselný zoznam s ktorým budete toho vášho súčasného partnera porovnávať. V skutočnosti sú tie vzťahy o niečom celkom inom. Po čase k tomu podľa mňa dospeje každý z nás.

  1. NIČ NEOČAKÁVAŤ

Toto je vraj kľúčový prvok dlhoročného manželstva autora Jozefa Banáša. Otca slávnej Adely, ktorá ako vieme sa už úspešne vydala. Každopádne už som to z jeho úst počula viackrát a dáva to obrovský zmysel. Vo vzťahu netreba mať absolútne žiadne očakávania. Nečakať, že ten vzťah bude trvať naveky. Nečakať, že s nami partner bude každý deň alebo toľko, koľko by sme my chceli. Nečakať, že bude mať určité vlastnosti atď. Možno si poviete ok čiže je to úplne jedno s kým sme? To zase nie, je to o tom, ako sa pri tom druhom cítite. Očakávania však vedia zabiť aj ten najkrajší cit. Keď nič neočakávame sme potom pozitívne prekvapení a čokoľvek sa stane je lepšie, než sme si mysleli. Takže skúsme totálne stopnúť naše očakávania. Ja viem, bude to náročné ale tento test nám môže priniesť veľa dobrého.

2. ZAMERAJME SA LEN NA TO DOBRÉ

A to až v extrémnej miere. Pýta sa vás kamoška ako to máte s novým chlapom? Hovorte len to dobré, nejde o to vykresliť sa v najlepšom svetle. Ide o to, čomu dávame energiu. Ak nás niečo vo vzťahu štve tak to radšej rozoberme niekde s koučom či terapeutom. Nesťažujme sa všetkým kamoškám. Rovnako ak sa niečo udeje nie podľa našich predstáv skúsme sa vrátiť k tomu, čo skvelé pre nás partner robí. Zahodiť celý vzťah a všetko to dobré pre pár nezdarov by bola škoda čo poviete? Odporúčam úplne denne si nájsť na vašom partnerovi/partnerke aspoň 5 vecí, ktoré na ňom oceňujete. Týmto cvičením sa váš vzťah môže posunúť výrazným spôsobom vpred. A to zlé zmizne akoby samo.

3. NAŠE TÉMY NEVYRIEŠI NOVÝ PARTNER

Vo vzťahoch sa nám najrýchlejšie zrkadlia a ukazujú témy, ktoré nosíme v sebe. Môžu nimi byť pocity opustenosti, menejcennosti, pocity že nie sme doležité atď. A partner sa k nám bude správať tak, aby nám na tieto veci ukazoval. Robí to schválne? Nuž aj keď sa vám moja odpoveď nebude páčiť, NIE. Naozaj to nie je niečo čo robí partner naschvál. Len akoby prijíma signály, ktoré z vás vnútorne vyžarujú. Ak máte hlboko v sebe silný pocit samoty a opustenia bude sa partner správať tak, aby vám to potvrdil. Nebude mať na vás čas, bude mať seba ako najvyššiu prioritu, nebude s vami nič plánovať atď. Často to riešime odchodom zo vzťahu, no potom príde nový partner a pesnička ide odznova. Takže čo kto bol na vine? Partner to asi nebude, my vedome tiež nie. Je to niečo hlbšie v nás. Emócia, ktorú je potrebné prijať, rozpustiť a tým odíde. Nie je to však niečo čo dokážeme zvládnuť úplne bez pomoci. Takže na to odporúčam využiť služby koučov, terapeutov a ľudí, ktorí sú na to experti.

Sama som si dlho myslela, že vzťahy sú založené na niečom úplne inom. Sledovala a študovala som mnohé pravidlá, poučky, kurzy a knihy. Až sa mi z toho pomotala hlava. A úprimne nie je ľahké to dostať z hlavy preč. Sú to akoby hry, ktoré hráme, masky, ktoré nosíme a necítiť z toho vôbec žiadnu autenticitu. A milé dámy chlapi to vedia z nás vycítiť. Takže nič neočakávajte, riešte svoje témy v sebe a denne si píšte to, čo na svojom partnerovi oceňujete.

Čo je podľa vás na partnerských vzťahoch naozaj dôležité?

Odporúčné