5 tipov ako komunikovať s mužmi

Muži sú vraj z Marsu, my ženy v Venuše. V kníhkupectve nájdete knihu s týmto názvom. Ja som ju síce zatiaľ nečítala, ale vraj na tom niečo pravdy bude. Nie sme skrátka rovnakí a dáva to zmysel. Keby sme boli tak by medzi nami nemohli existovať vzťahy. Lebo mať vzťah sám so sebou nie je zábava, nefungovala by chémia a neexistovala by polarita a možnosť rastu. Takže je to vlastne úplne v poriadku. Horšie však je, že akosi automaticky predpokladáme, že muži sú ako my. A teda aj s nimi komunikujeme našim ženským štýlom. No a to veru nefunguje a nikdy fungovať nebude.

Muži komunikujú a fungujú inak. Sú viac zameraní na cieľ a teda zvyčajne nedokážu trieštiť svoju pozornosť tak ako my. Prechádzať od témy k téme a medzitým povedať to dôležité. To je ženský princíp takže milí muži na nás môžete spustiť fakt lavínu a vyznáme sa v tom. Pri mužoch je však dôležité uvedomiť si pár zásadných vecí a komunikovať svoje vzťahové potreby inak:

  1. IDEÁLNY MOMENT

Tak toto je naozaj veľká vec. Určite si spomínate ako prišiel váš muž z práce domov a vy ste ho hneď zavalili otázkami. Prípadne, čo je ešte horšie, ste s ním okamžite ako vstúpil do dverí chceli niečo dôležité riešiť. No a aký bol výsledok? Zvyčajne nulový. Prečo? Tranzitný čas. Muži potrebujú istý čas kým prepnú z režimu – práca – do režimu som doma. Dajte mu trochu čas vydýchnuť si a až potom riešte. Ak neviete, koľko času na to váš chlap potrebuje – spýtajte sa ho. Jednoduché však?

2. JASNE, STRUČNE A VECNE – BEZ OMÁČOK

V tomto som aj ja veľký expert. Viem sa vyjadrovať dosť opisne a všetko mi pripadá dôležité. Je predsa potrebné vylíčiť situáciu so všetkými detailami a v tom správnom svetle. Lenže to už sa chlap dávno stratil a žiaľ už dávno nepočúva. Nemôže za to, je to proste priveľa zbytočných informácií naraz a chlap sa fakt snaží vnímať všetko. Stále hľadá kde je vlastne ten problém a on neprichádza, lebo ešte stále sme pri obkecoch a omáčkach. Milé ženy tu je to opäť jasné – povedzte to jasne, stručne a fakt jednoducho. Nie v štýle – vieš keď sme boli pred rokom v tej reštaurácii, čo tam bol ten divný čašník atď. Prejdite rovno k veci milé dámy a uvidíte, že to bude mať konečne efekt.

3. HOVORIŤ ZO SVOJEJ POZÍCIE, NEOBVIŇOVAŤ

Kým prvé dva body sú nám už asi viac-menej jasné, tento až tak nie. Veľakrát sa hovorí, že pri komunikácii čohokoľvek je potrebné hovoriť v prvej osobe. Zo svojej pozície a neobviňovať tým druhú stranu. Ani nám by sa nepáčilo, keby nás chlap obviňoval v štýle – ty si panovačná, nedávaš mi priestor atď. Lepšie je skúsiť opísať svoje pocity, no znova nie v štýle Ja sa cítim, skôr Som napr. nevypočutá. Nie ja cítim, že ma nepočúvaš (tým chlapa stále obviňujeme, ty ma nepočúvaš). Vidíte ten rozdiel? Skúste to.

4. DOPRIAŤ ČAS NA ZREALIZOVANIE

A skvelá téma Trpezlivosti. Ja viem, je to mega náročné, to uznávam. Sama tiež nepatrím medzi príliš trpezlivé tipy. Skúste však skôr než sa na chlapa vykašlete dopriať mu čas aby sa prejavil. Odkomunikovali ste, čo ste odkomunikovať potrebovali a nič sa nedeje. Žiadna zmena. Asi ma teda nepočul? Tak to zopakujeme zase a znova a už chlap vybuchne, je otrávený a o danej téme sa už ani nechce baviť. Opakujete mu to totiž ako papagáj a cíti sa pri vás ako dieťa pri svojej matke, nie chlap pri svojej partnerke. Takže doprajme aj v tomto prípade chlapom istý čas. Netvrdím, že máte čakať rok kým sa niečo nové stane. Avšak pár týždňov resp. mesiacov života verím že máte. Skrátka zázraky na počakanie sú fajn, ale niekedy sú lepšie tie zázraky, na ktoré si počkáme. Nehádžte hneď ako sa vraví – flintu do žita. Hlavne tie z nás, ktoré sme boli v minulosti často opúšťané zvykneme zo vzťahov pri prvom probléme utekať preč. Lenže potom príde nový vzťah, chvíľu to vyzerá úplne inak a o pár týždňov sme tam, kde sme boli pri predošlom vzťahu. Útek nikdy nie je riešenie.

5. JASNE DEFINOVAŤ ZÁMER – CHCEM RADU ALEBO LEN POKEC?

My ženy niekedy potrebujeme len akoby vypustiť balón. Potrebujeme len dať svoje myšlienky von bez toho, aby sme potrebovali riešenie. Muži však hľadajú za všetkým problém, ktorý treba riešiť. No a aj tu dochádza častokrát k nepochopeniu. Skúsme preto chlapovi dať jasne najavo, že momentálne potrebujeme len aby nás vypočul. Nič viac, žiadne rady, žiadne riešenia.

Vyskúšajte moje tipy a dajte mi vedieť, či sa vďaka nimi vaša komunikácia s mužmi zlepšila.

Odporúčné

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *