Je 8 hodín spánku realita alebo mýtus?

Co robit ked nemozes zaspat insomnia

Koľko hodín potrebujeme skutočne spať? Naozaj platí pre všetkých všeobecné odporúčanie 8 hodín? Podľa čoho sa odvíja potreba spať? Na toto všetko ti chcem odpovedať v dnešnom článku. S témou spánku som sa tu dlho neozvala. Dlho som ju nechávala bokom avšak akosi mi v poslednej dobe chodili pozvánky na rozhovory práve na tému SPÁNOK. A tak nejako vznikol aj ten dnešný článok. Tak si pohodlne sadni a čítaj.

Spánok je základná ľudská potreba. Je to vlastne aspekt zdravia a žiaľ nedá sa s ním zjednávať. Nedá sa nadspať si spánok do zásoby alebo dobehnúť zameškané hodiny spánku počas víkendu. Celkovo ani svojim klientkám neodpoúrčam spať počas víkendu diametrálne inak ako cez týždeň. Nejaká hodinka je dovolená avšak žiaden extrém v živote nám neprospieva. Ja viem tvrdá rada avšak má svoje opodstatnenie. O tom však možno inokedy, poďme sa pozrieť na tých “povestných 8 hodín spánku.

Potreba spánku sa mení v priebehu života. Určite vieš, že malé deti prespia takmer celý deň. V zásade bábätko keď sa narodí má akoby len 2 činnosti – jedlo a spánok. Ako dieťa rastie potreba spánku sa mení, no takí tínedžeri toho spánku potrebujú stále viac ako my dospeláci, cca 10 hodín. Priemerný dospelý človek by si mal vystačiť s počtom hodín spánku 8. Ide však o priemer a sú tu samozrejme výnimky. Pokiaľ si spal/a 8 hodín a ráno sa aj tak cítiš unavená tak je možné, že toho spánku potrebuješ viac a je to úplne ok. Ak však spíš aj vyše 10 hodín denne a stále sa necítiš vyspatá a vyspatý tak tu môže byť iná príčina. Pozri sa na to o koľkej chodíš do postele. Ak je tvoj bežný čas zaspávania ďaleko po polnoci (pol noc = polovica noci a má to svoj dôvod aj pre spánok) tak ti fakt nepomôže ani spať celý deň. Zaspať do polnoci je extrémne dôležité.

Sú ľudia, ktorým naopak stačí toho spánku menej napríklad 6 hodín. Pod túto hranicu by som už príliš nešla, ešte možno 5 je fajn ak vieš zaspať v momente keď si ľahneš do postele. Neodporúčam však robiť hókus-pókus a úmyselne si napr. na úkor práce či dokončenia projektu spánok ukracovať. Videla som to na vysokej škole, kde si študenti počítali koľko hodín im asi stačí spať aby sa mohli čo najviac učiť. Paradoxne to však zvyčajne nemalo svoj efekt a čo už vôbec neodporúčam študentom je nespať pred dôležitou skúškou. Prečo? Spánok je akoby reštart nášho organizmu a zároveň slúži na ukladanie spomienok vrátane toho, čo sme sa naučili. Ak si ho nedoprajeme je dosť možné, že zabudneme veľkú časť toho, čo sme sa tak silou-mocou snažili naučiť. A to asi žiaden študent na skúške nechce – pohorieť kvôli tomu, že nespal.

Jasné pred štátnicami som nevedela plne spať ani ja avšak spala som koľko to šlo. A ak to už nešlo tak som v posteli ležala, no nenútila som už svoju myseľ ďalej pracovať. Nechala som ju oddychovať a nabrať nové sily do ďalšieho dňa. A štátnice som vďaka tomu zvládla excelentne.

Takže spať či nespať 8 hodín? Je to individuálne a všímaj si svoj pocit. Cítim sa ráno vyspatá a plná energie? Ak áno tak máš spánkový režim vhodný pre svoje telo. Ak nie zamysli sa nad tým kedy chodíš spať a kedy vstávaš a uprav si to tak, aby si sa cítila plná energie. Pretože bez energie nebude radosť zo života žiadna. Pamätaj na to.

Detailne rozoberám spánok vo svojom E-BOOKU SPÁNOK SNOV. Je to dosť podrobná kniha a myslím, že na trhu veľmi jedinečná. Dozvieš sa v nej presnejšie o spánkovej rutine a o tom ako si ju upraviť tak, aby si spala ako na obláčiku.

Maj sa krásne a napíš mi kedy chodíš spať a koľko hodín denne spíš.

Odporúčné