ČO ROBIŤ KEĎ NEMÔŽETE ZASPAŤ V CUDZOM PROSTREDÍ?

Co robit ked nemozes zaspat insomnia

Dlhšie som už nepísala články. Musím sa vám priznať, že som sa s celým týmto konceptom tak nejako zasekla. Chuť písať ma však našťastie neopustila a tak tu máme dnes po fakt dlhej dobe, hádam po roku nový článok. Tentokrát o spánku a niečom, čo za posledný rok zažívam celkom často a celkom pravidelne – neschopnosť zaspať v cudzom prostredí.

Je to logické, naše telo má rado určitý režim a keď ho meníme príliš často tak mu trvá, kým sa prispôsobí. Píšem telo, no mám na mysli telo ako komplex vrátane jeho schopnosti zaspať. Určite ste sa s tým už stretli. Idete prespať na pár dní ku kamoške alebo ste sa presťahovali či spíte na hoteli a spánok nikde. Prevaľujete sa dlhé hodiny a spánok neprichádza. Úprimne za mňa najhoršia forma nespavosti je práve tá, keď sa vám nedarí zaspať. Nech robíte čo robíte.

Sama to zažívam v poslednom čase vcelku často. Mením 4 miesta na spanie a je to náročné. U seba, u partnera, u našich doma, u partnera doma a sem tam ešte inde. Nie je možné mať všade svoj plný komfort a režim. Logické a jasné, avšak iba mojej hlave. Moje podvedomie to tak nevníma a adaptačný čas je dlhší. A tak zvyčajne prvých pár nocí plus mínus 2-3 sa mi nedarí zaspať. Ak ste v živote zažili podobný problém a som si istá, že minimálne raz áno, čítajte ďalej.

ČO POMÁHA?

  1. 1. uvedomenie, že je to LEN DOČASNÉ. Netreba chytať paniku, treba si povedať ok tak pár dní nebudem spať úplne super, to však neznamená, že som automaticky stratila schopnosť normálne zaspávať.
  2. 2. snažte sa dodržiavať svoj režim čo možno najviac to ide. Ak ponocuje kamoška, vy nemusíte.
  3. 3. ak je to možné spite vo vlastnej izbe len vy samy. Samozrejme ak máte partnera tak tento bod asi nebudete vnímať ako pozitívum a nebudete ho preferovať. V tom prípade opäť platí upraviť si prostredie tak, aby sa čo najviac podobalo vášmu.
  4. 4. neobviňujte sa a nepovažujte sa za slabochov ak v týchto dňoch siahnete po nejakých pomocníkoch na spanie. Robia to ľudia aj po dlhých cestách či po letoch v lietadle tak prečo nie vy.

AKO PREKONAŤ TEN OBROVSKÝ STRACH “ŽE SA ZNOVA NEVYSPÍM”?

Nie je toho veľa, no v zásade tu fungujú dve veci. Tou prvou je nájsť si možnosti, vytvoriť si plán boja a ten si aj zapísať niekam na papier. Ako budem postupovať ak sa mi to nezlepší? Ideálne odporúčam ako prvé skúsiť nejaké voľnopredajné doplnky na spanie a zároveň zvážiť návštevu odborníka. Zvyčajne to potrebujete len dostať von z hlavy a psychika sa upokojí. Samy nad sebou však taký nadhľad nemáme.

Tým druhým bodom, ktorý funguje najviac je zažiť opäť pozitívnu skúsenosť so spánkom. Ja viem, znie to kontraproduktívne, ale po nejakých pár nociach to môžete skúsiť. Majte pri sebe plán B, nejakého pomocníka na zaspávanie, ale skúste ho nepoužiť. Skúste pokojne ležať, pustiť si nejakú upokojujúcu hudbu na spanie alebo ak to vôbec nejde, čítajte knihu. Hlavne no stress to fakt nepomáha. Verte mi, že ak raz znova začnete spať uveríte a pochopíte, že síce sa vám toto pri zmene režimu a prostredia možno bude stávať, ale nie je to trvalý a nemenný stav.

PREČO TEDA NIEKTORÍ ĽUDIA TRPIA NESPAVOSŤOU ROKY?

Záleží ako ju riešia. Psychiater vám predpíše lieky, no zároveň vám odporučí aj psychoterapiu. Je len na vás, či sa rozhodnete so sebou pracovať a svoj problém riešiť. Sama som lieky brala a viem, že sú len nálepkou. Neriešia problém, ale krátkodobo vás upokoja, zaspíte, tým pádom máte energiu a môžete začať s tým podstatným – začať riešiť príčiny nespavosti. Mnohí ľudia to však neriešia a jednoducho sa zmieria s tým, že budú brať lieky. Je to pohodlné, ale nič to nerieši. Navyše všetky lieky majú svoje negatívne účinky, a to platí aj v prípade týchto. Zvyčajne takéto lieky blokujú podvedomie a to môže sťažovať funkčnosť niektorých typov terapií.

Samozrejme, netreba sa spoliehať len na to, že terapeut nám vyrieši naše problémy. Rozhovory a techniky fungujú a pomáhajú, ale človek musí študovať a skúšať aj sám. Presne takto som kedysi postupovala aj ja a všetky svoje poznatky o spánku, čo mi fungovalo na zaspávanie, ako si nastaviť režim a podobne som spísala do komplexného E-booku Spánok Snov.

Želám Vám veľa úspešných nocí a vidíme sa pri ďalšom článku. Snáď skôr ako o rok 🙂

Odporúčné