Ako zvládnuť jesennú depresiu

Myslím, že jeseň je pre mnohých z nás veľmi špecifické obdobie. Alebo môžem rovno napísať špecificky ťažké. Dni sú kratšie, svetla je menej a celkovo aj slnečných dní. Ak je aj slnečno tak už nie je tak teplo. No a samozrejme na dobrej nálade nepridávajú ani čísla covid pozitívnych a celkovo dlhotrvajúci home office. Izolácia mnohých ľudí v domácom prostredí na psychickej pohode nepridáva, skôr naopak. Sama mám v okolí mnohých ľudí, ktorým to už proste lezie na nervy. A nie, nejde len o tých, ktorí sa idú doma zblázniť z detí a manžela. Aj tí slobodní a bezdetní s tým majú problémy. Objektívne príčiny a stav nezmeníme, takže tu sa musíme len zmieriť s podmienkami.

PRIJMITE FAKT, ŽE JE JESEŇ

Nemôžeme zatvárať oči pred realitou. A tiež nás nemôžu uspať ako medveďa na nejaký zimný alebo v našom prípade jesenný spánok. Bohužiaľ, asi by som takúto uspávaciu procedúru podstúpila ako prvá, ale neviem o nej. Žiť sa proste musí to je fakt aj keď to znie možno dvojzmyselne. Nejako tú jeseň prežiť treba a tváriť sa, že jeseň neexistuje nikomu na dobrej nálade nepridá. S čím bojujeme to pretrváva takže je potrebné prijať fakt, že jeseň je na Slovensku nepríjemná a treba sa s tým zmieriť. Ak ste “v balíku” tak môžete na jeseň vycestovať preč a máte po starostiach. Väčšina z nás však tieto možnosti nemá a tak musíme jeseň nejako prežiť.

CHOĎTE VON AJ V ZLOM POČASÍ

Chce to veľkú dávku presviedčania sa, ja viem. Avšak cez víkendy a kým je ešte svetlo tak je fajn využiť počasie. Ono aj po tme sa dá chodiť ak to nie je vyslovene nebezpečné. Sedieť doma je dosť frustrujúce. Navyše ak ste doma 8-9 hodín počas pracovnej doby tak by som to dala ako povinnosť pre všetkých z domu pracujúcich ľudí. Zmena prostredia je pre našu psychiku kľúčová. Denne sa odporúča stráviť von na vzduchu aspoň 20 minút. Za mňa to je veľmi málo a ja odporúčam minimálne hodinu. Prší? Tak si vezmite dáždnik a nepremokavé topánky. Fúka? Tak si vezmite čiapku, šál a rukavice. Ako sa hovorí neexistuje zlé počasie, len nevhodné oblečenie. Pobyt na čerstvom vzduchu má mnoho pozitívnych efektov na naše zdravie. V tomto smere nie som úplne odborník ani lekár no jedno viem – vždy mi je lepšie na reálnom, čerstvom vzduchu ako dnu v prekúrenej miestnosti či pri klimatizácii. To nie je úplne realita.

VITAMÍN D

Málokedy sa vitamín D spomína v súvislosti s jeseňou. Aspoň ja som sa o tom dočítala asi len na dvoch stránkach. Avšak vyskúšala som to a účinky sú zaručene pozitívne. Vďaka Dčku mám lepšiu náladu a je mi fuk, či je celý deň zamračené alebo svieti slnko. Takže vitamín D rozhodne odporúčam, jednak je to aj prevencia proti korone a po druhé to fakt funguje na našu náladu. Samozrejme nejakým spôsobom fungujú aj horčík, valeriánka, medovka či iné bylinky a výživové doplnky. Na vitamín D sa ale mnohokrát zabúda a to pritom málokto ho má dostatok.

STRETÁVANIE A UDRŽIAVANIA KONTAKTOV

Skrátka socializácia. Ak sa vám nedá mať kolegov a pracovať v office tak si zájdite do nejakej kaviarne. Internet je už zvyčajne dostupný všade a keby aj nebol, využite vlastné dáta. Aspoň na pár hodín denne to človeku neskutočne pomôže. Využiť môžete aj rôzne reštaurácie či čokoľvek čo máte vo svojom okolí. Znova je to hlavne o hesle – nesedieť doma. Je to pekné, že nemusíme ráno mrznúť na zastávke do práce to je paráda. No byť doma celý deň takmer až do piatej to už taká sranda nie je.

Víkendy potrebujete mať počas práce z domu o to aktívnejšie. Oveľa menej byť doma ak sa dá a chodiť, stretávať sa s ľuďmi a proste znova nesedieť doma. Ak pracujete z domu tak víkendy doma sú proste priam zakázané. Ak nemáte s kým tak choďte aj samy avšak verím, že aspoň jedného človeka vždy nájdete. Sú aj rôzne skupiny, kde sa združujú ľudia a píšu rôzne aktivity takže môžete využiť aj to. Slovensko ponúka tisíce možností od turistiky, cez hrady, rôzne mestské podujatia, športy či kadečo iné. Skrátka niečo si potrebujete nájsť.

PROJEKT, KTORÝ VÁS CHYTÍ ZA SRDCE

Posledný a najdôležitejší bod vo vašom živote je mať svoju milovanú aktivitu. Či už je to niečo kreatívne typu varenie, pečenie, tanec, hudba, kreslenie atď alebo športové, budovanie vlastnej značky či čokoľvek iné. Je to úplne jedno avšak musí vás to veľmi baviť. Nie len tak obyčajne ako keď si sadnete a čítate knihu. Aj to je fajn avšak ja tu hovorím o projekte, ktorý presmeruje vaše myšlienky úplne inam. Skrátka sa naň budete tešiť už od rána a ideálne by ste sa mu mali venovať každý deň aspoň na pár hodín. Ja som sa takto zabávala na tvorbe tohto webu a teraz pokračujem v budovaní osobnej značky koučky. A to ma baví a napĺňa tak, že konečne nemusím celý deň premýšľať nad životom. Život sa nedeje v hlave, ale v realite tak na to myslite.

Majte sa krásne a napíšte mi aký projekt ste na jeseň začali.

Odporúčné